Pondera

Pondera Team

Bona

By / Pondera Team / Kommentit pois päältä artikkelissa Bona

TK4 Bona x-rotu s. 26.10.2012
om. Suvi Solitanner

Helmikuussa Kuukauden koirana esittelyvuorossa on Bona, Bonassa yhdistyy saksanpaimenkoiran, newfoundlandinkoiran ja alaskanmalamuutin ominaisuudet. Bona aloitti pienenä suloisena pennunpallerona Ponderan pentukurssilla ja noin kahden vuoden kuluttua se saavutti viimeisen ykköstuloksensa tottelevaisuusvalion arvoon.

Suloinen pallero Bona

– Kaikki alkoi siitä, kun 2012 joulun alla aviomieheni näki ilmoituksen internetissä jostain uutta kotia etsivästä kodinvaihtajakoirasta. Hän ehdotti, että ottaisimme toisen koiran, koska silloinen lapinkoiramme Caro täytti jo 13 vuotta. Caro oli ensimmäinen oma koirani, joka osasi kerjätä rapsutuksia, antaa tassua ja sanoa ”wuf”. En siis ole ollut ennestään erityisen aktiivinen koiria kouluttamaan, oikeastaan voisin sanoa, että olin kissaihminen, Suvi kertoo.

Ihan vain mielenkiinnosta jäin kuitenkin katselemaan netti-ilmoituksia koirista ja niin mieheni, kuin siskoni kanssa pohdittiin puhelimessa monta tuntia, millainen koira meille voisi mahdollisesti
Parin päivän päästä Suvi istui aamuyöllä junassa kohti Turkua – ja siitä Suvin ja Bonan yhteinen matka alkoi.

Koiraharrastus alkoi pentukurssilta

– Tiesin, että kaiken kaikkiaan Bonan hankkiminen oli melko harkitsematon heräteostos – minulla ei ollut pienintäkään aavistusta, millaisen pennun olin kotiini kantanut. Ja tästä syystä tiesin myös, että valintani seurauksena minun on pakko kouluttaa tämä pentu ja aloinkin heti Bonan tultua ammentaa tietoa kirjoista ja netistä. Olin nähnyt aikaisemmin, miten siskoni koirat osasivat olla niin hienosti paikallaan käskystä ja tavoitteenani oli saada samanlainen, kuuliainen koira. Sellainen, joka ei vetäisi minua nurin lenkillä, eikä räksyttäisi vastaantulijoille tai karkaisi naapurin pihaan, summaa Suvi alkuperäisiä tavoitteita.

– Tämän suuren tavoitteen tiimoilta googlettelin Kuopion lähistöllä olevia alkavia pentukursseja ja aivan sattumalta löysin Pondera -koirakoulun, jossa parahiksi oli alkamassa pentukurssi. Ja siitä se sitten alkoi.

Aluksi Suvilla oli tarkoitus käydä vain pentukurssi. – Alun pitäen olin ajatellut, että käymme pentukurssin ja se on siinä. Vaan siinä kävikin sitten niin, että Bona oppi – ja miten nopeasti se oppikin! Ja kun jotain oli aloitettu, nälkä kasvoi syödessä. Minua oli aina kiehtonut koirien tottelevaisuuskoulutus, vaikka se olikin itselleni silloin aivan vieras juttu. Mielestäni se oli kuitenkin vain niin siistiä! Ja Pirjon tarjotessa pentukurssin jatkoksi TOKO A -kurssia, se oli hyvin luonnollinen valinta. Ja nälkä kasvoi ja me jatkoimme – Toko B, C, D ja lopulta E. Ja siitä se matka vaan jatkui ja jatkui. Hurahtamiseksi minä olen sitä kutsunut.

Toko vei kertakaikkiaan mennessään. Bona osallistui ensimmäisen kerran Ponderan möllikisoihin vain 6kk iässä ja oikeat kisatkin se starttasi jo heti kymmenkuisena. Ensimmäisen ykkösensä alokasluokassa se sai 10,5kk iässä ja TK1 vuoden ja viikon ikäisenä. TK2 tunnuksen Bona sai vajaa 1,5-vuotiaana. Lopulta Bona tokoili kolmen EVL1:n putkella TK4 ”valiotittelin” 2,5 vuoden iässä.

Bonapentu

Tärkeintä on hyvä yhteistyö

Koirien kasvaessa ja edistyessä samoin käy myös ohjaajille. – Tässä treenivuosien varrella olen oppinut itsekin paljon. Jälkikäten ajateltuna minulla on peiliin katsomisen paikka siinä, kuinka nopeasti olen vienyt Bonaa eteenpäin ja vaatinut siltä kohtuullisen vaikeita juttuja jo varsin varhaisessa vaiheessa. Taisin jollain tapaa kokea herätyksen, kun Bona oli vajaan kahden – se teki kanssani hyvin töitä, mutta välillä oli poissaoleva ja vire laahasi. Olin vaatinut liikaa ja liian nopeasti. Ymmärrettyäni seurauksien syyt ja lähtökohdat, aloin näkemään yhteistyömme laadun merkityksen uudella tavalla. Se oli itselle sellainen käännekohta, jonka johdosta osasin ehkä korjata virheitäni ja viedä koiraani eteenpäin uskoakseni hivenen parempana kouluttajana. Edelleen tänä päivänä kuitenkin se on suurin haasteeni –  että osaisin tehdä koiralleni treenit hauskoiksi ja motivoiviksi. Tasapainon löytäminen tokossa, se ei ole ollenkaan helppoa, mutta ehkä se on juuri se, mikä tekee tästä lajista niin mielenkiintoist, Suvi pohtii

Voi vain todeta, että Bona on ollut ensikertalaiselle tokoharrastajalle maailman paras koira. Bona on luonteeltaan todella kiltti, rauhallinen ja luotettava. Se ei varasta ruokaa, vaikka se olisi sille kokonsa puolesta helppoa, se ei tee tuhoja ja on aina luotettava. Se on kaiken kaikkiaan todella helppo koira, joka rakastaa rutiineja. Bona on myös vahvasti laumakoira ja sille on tärkeää osallistua kaikkeen yhteiseen tekemiseen ja pitää huoli laumastaan.

Bonaalo1

Bona on postimiehen ystävä

– Bona ei ole mikään varsinainen temppukoira, mutta eräs hieno taito sillä on: Bona osaa nimittäin hakea postin suoraan postiautosta – tuttu postikuski pysähtyy aina Bonan nähdessään talomme kohdalla ja Bona sinkoaa postin suoraan kuskin kädestä keittiöön saakka. Taannoin postiauton ratissa oli kaksi henkilöä – ilmeisesti vanha opetti uudelle reittiä. Kun Bona sitten juoksi riemuissaan uuden postikuskin ikkunaan niin tämä taisi vähän säikähtää – ja vanha kuski nauraa räkätti vieressä.

Tokon ohella Bona on myös opetellut Nose Work alkeet ja osoittanut pettämättömät nenänkäyttötaitonsa eukalyptyksen etsinnässä. Myös jälkimetsässä Bona on oiva nuuskija, se on sellainen paikka jossa määränpää on Bonalle matkaa tärkeämpi – vauhtia riittää!

Harkitseva ja luotettava Bona

Bona TK4

Bonan kanssa parasta on ollut se yhteistyö. Kun olen itse tiennyt, mitä olen tekemässä, koira toimii ja voin luottaa siihen. Bona on ollut siitä erityisen helppo, että se suurin piirtein aina toteuttaa pyyntöni – kun vain ymmärtää, mitä tarkoitan. Se haluaa tehdä parhaansa ja ennen kaikkea – oikein. Bona ennemmin miettii, mikä oikein ennen kuin toteuttaa käskyn, sen sijaan että syöksyisi päätä pahkaa tekemään jotain. Bonan harkitseva luonne takaa monesti kohtuullisen varman koesuorituksen, mutta kolikon kääntöpuolena siltä on turha odottaa näyttäviä revittelyjä kehissä.

Tällä hetkellä Bona on ollut kisatauolla keväästä saakka ja vaikka varsinainen tittelitavoite on saavutettu, ei Bonalla ole aikomustakaan jäädä sohvaperunaksi. Me olemmekin edelleen treenanneet niitä osa-alueita, jotka ovat olleet meille heikoimpia. Ja ehkä ennen kaikkea – me olemme pitäneet hauskaa yhdessä. Opettelemme tällä hetkellä hyvällä mallilla uusia EVL-liikkeitä, juostaan kovaa ja ollaan vähän villejä.

Suvin ja Bonan elämään tuli hiljattain myös lisävauhtia antamaan bordercolliepentu Bambi. Bona onkin erinomainen opettaja pienelle koiranpennulle.

Bonabambi

Tulevaisuuden tavoitteemme onkin päästä tekemään uudet EVL ykköset uusilla säännöillä – mutta meillä ei ole mikään kiire, koska maailma on tässä ja nyt ja pääasia on nauttia jokaisesta treenistä täysillä – yhdessä.

human hair wigs clip in hair extensions human hair weave