Pondera

Pondera Team

Kääpiömäyräkoira Sylvi

By / Pondera Team / Kommentit pois päältä artikkelissa Kääpiömäyräkoira Sylvi

Joulukuu: Ensimmäsenä Kuukauden Koirana esittelyvuoron saa karkeakarvainen kääpiömäyräkoira Sylvi. Tämä reipas ja iloinen mäyräkoira on jo omistajansa Lissu Rossin 9. mäyräkoira. Sylvin myötä Lissu sai toteuttaa yhden pitkäaikaisen haaveen, kun Sylvistä tuli Kuopion kaupunginkirjaston työntekijä: Lukukoira!

Sylvin syvin olemus

Kolmevuotias Sylvi on ihmisystävällinen ja rauhallinen, mutta toiminnanhaluinen koira. Se on oppivainen ja tykkää siitä, että pääsee tekemään erilaisia juttuja, vaikkapa toko. Sylvi tekee asioita vain omaksi ilokseen ja tasan niin kauan kuin sitä itseään huvittaa, ei mielistelläkseen ihmisiä.   Mäyräkoiralle tyypilliseen tapaan se kuvittelee olevansa koiramaailman hallitsijatar, joka voi komentaa ketä vain, myös itseään isompia koiria. Toisaalta Sylvi solahtaa vaivattomasti monenlaisiin koira- tai kissalaumoihin, Lissu kertoo Sylvistä.

Lissun rakkaus mäyräkoiriin on kestänyt jo vuosikymmenten ajan. Sylvi elää kolmen mäyräkoiran porukassa.

– Vuonna 2012 laumassamme oli yhden (punaisen) mäyräkoiran paikka vapaana, ja yhtenä kriteerinä oli, että halusin koiran kasvattajalta, joka on selkäkuvauttanut koiriaan.   Sopiva pentu löytyi olkikattoisesta talosta Tanskasta, ja niin Sylvi lennähti elämääni, Lissu kertoo.

– Sylvi on aika asiallinen koira. Vaikka Sylviä kutsutaankin välillä Sylvi Kepposeksi, se ei kyllä hirveästi ole keppostellut. Nuorempana Sylvi välillä viihdytti itseään pitkiäkin aikoja kuono vesikupissa puhaltelemalla kuplia, kukaan muu koiristani ei ole tuollaista keksinyt. Sylvi on myös intohimoinen saunoja, joka on aina ensimmäisenä jonottamassa saunaan ja lauteille.

Sylvin harrastuskoirana

Sylvi aloitti jo pienenä koiranalkuna Ponderan pentutokossa. Pondera oli tuttu jo ennestään laumamme muiden mäyristen kanssa. Tokon lisäksi Sylvin kanssa on harrastettu myös rodunomaisempaa toimintaa sen verran, että Sylvi on suorittanut PIKA-kokeen (pienoismäyräkoirien käyttötaipumuskoe), Lissu kertoo.

– En pidä itseäni varsinaisena koiraharrastajana vaan mäyräkoirat ovat ennemminkin elämäntapa. Mäyräkoirien kanssa elämisessä on parasta se, että niiden kanssa voi tehdä melkein mitä vaan, mutta toisaalta, jos ei huvita tehdä mitään, ne arvostavat myös yhteistä laiskottelua. Vapaa-ajalla harrastamme    mökkeilyä, retkeilyä, juoksemista ja temppukoulua.

Sylvi tokokoirana

Lukukoira Sylvi on Kuopion kaupungin hyvinvointilähettiläs

Mukavan seura- ja harrastuskoiran tehtävän lisäksi Sylvillä on tärkeä tehtävä Kuopion kaupunginkirjaston lukukoirana. Lukukoira on lukemisen tukemisen ammattilainen ja sen tehtävänä on tukea ja innostaa lukijaa, jolle lukeminen on syystä tai toisesta hankalaa. Lukukoira on koulutettu tehtäväänsä: Se osaa pysyä aloillaan lukijan vieressä lukutuokion ajan, se keskittyy lukijaan ja kuuntelemiseen eikä vaadi kesken kaiken lukijan huomiota. Lukutuokio on koiran ja lukijan välinen juttu, koiran ohjaaja ei puutu siihen, vaan seuraa sivummalta, että kaikki sujuu hyvin.

Sylvi lukukoira

– Lukukoiratoiminta on Sylvin kanssa parasta yhteistä tekemistä. Sylvi on suorittanut R.E.A.D (Reading Education Assistant Dog)- tutkinnon. Innostuin lukukoiratoiminnasta heti, kun kuulin siitä ensimmäisen kerran. Tuolloin ei ollut sellaista koiraa, joka olisi hommaan sopinut, mutta kun Sylvi oli puolitoistavuotias, ajattelin, että sillä voisi ehkä olla innostusta ja mutta myös kärsivällisyyttä. Ja Sylvi oppikin homman perusasiat yllättävän nopeasti (kiitos Pirjo-koutsin).

Sylvi lukuhommissa

– On mukavaa seurata, miten Sylvi ja lukija suhtautuvat toisiinsa ja miten yhteinen lukuhetki sujuu. Koiralle lukeminen on lapsille selvästi tärkeä juttu: monet   miettivät tarkkaan, millaista kirjaa Sylvi haluaisi kuunnella. Kun lukuhetki alkaa, Sylvi asettautuu makaamaan nojatuoliin lukijan viereen ja myöhemmin yleensä laittaa päänsä lukijan syliin. Itse asiassa on aika yllättävää, miten luottavaisesti se suhtautuu ihan vieraisiin lapsiin tuossa tilanteessa. Ja useimmat lapset keskittyvät Sylviin ja lukemiseen niin, etteivät edes katso minua, tuskin muistavat, että olen paikalla, Lissu kertoo lukukoiran tehtävästä.

– Sylvi lähtee aina innokkaasti töihin ja on aina yhtä innostunut lukijoista. Vaikka Sylvi saakin työvuoroa odotellessaan rapsutuksia ja höpötyksiä kirjastolaisilta, ovat lukijat kuitenkin sille se ykkösjuttu kirjastossa ja se selvästi odottaa sitä, että pääsee omaan huoneeseensa hommiin. Lukukoirahommissa on huomannut, ettei lukeminen tosiaankaan ole kaikille helppoa. Ja on hienoa aina, kun huomaa, että lukukertojen myötä lukeminen oikeasti edistyy. Vanhemmilta on tullut lukukoiratoiminnasta vain positiivista palautetta.

Tulevaisuuden suunnitelmat

Tokon osalta tavoitteena on osallistua joskus kisoihin, sen kunnianhimoisempia tavoitteita ei ole. Temppukoulussa opetellaan juttuja, joista voisi olla hyötyä lukukoirahommissa. Aiomme jatkaa lukukoiratoimintaa niin kauan kuin se Sylvin mielestä on mukavaa. Haluamme innostaa kaikkia lukemaan sekä auttaa niitä, joille lukeminen syystä tai toisesta ei ole helppoa.

”SYLVI” Hodja’s Saybia the Sweetest
Karkeakarvainen kääpiömäyräkoira narttu synt. 10.5. 2012 Tanskassa
Om. Lissu Rossi

Kuvat: Suvi Pitkänen

Sylvi ja kaverit

human hair wigs clip in hair extensions human hair weave