Pondera

Blogi

Ohjaajan tunnetila.

By / Blogi / Kommentit pois päältä artikkelissa Ohjaajan tunnetila.

Tänä päivänä koirien kouluttamisessa hyödynnetään paljon tunnetiloja. Koirasta halutaan rakentaa aktiivinen, keskittynyt ja itsevarma työskentelijä. Esimerkiksi paikallaoloa opettaessa koiran tulisi olla rauhallinen, mutta ei kuitenkaan siirtyä passiivisuuteen. Seuraamiseen halutaan taas alusta asti suurta aktiivisuutta, innokkuutta ja selvästi korkeampaa virettä kuin paikallaoloon. Epävarmuus tai pelko kuuluu tietysti tunteisiin, joita halutaan välttää. Varsinaiseen pelkoon tarvitaan yleensä aika suuri ulkoinen ärsyke kuten paikallaolossa ärhentelemään tullut koira. Epävarmuus on taas monesti ohjaajan aiheuttama ”koulutusvirhe”.

Paikkis

 

Eri koirayksilöillä ja erilaisilla elämäntapahtumilla on toki vaikutusta myös tunneoppimiseen. Yksi on ominaisuuksiltaan jo sellainen peruspositiivinen koira, joka on utelias, rohkea ja hyvähermoinen ja toinen taas varovainen tai hermostunut. Tasapainoisen koiran tunnetilaan on helpompi vaikuttaa ja esimerkiksi vireen vaihtelua on helpompi opettaa. Koiran tunnetilaa miettiessä ei kuitenkaan tulisi unohtaa ohjaajan oman tunnetilan vaikutusta.

Aatu1

Ohjaajan tunnetilan merkitys näkyy parhaiten koiraa palkittaessa. Olen vuosien varrella nähnyt eri lajien Suomen ja maailman huippujen treenejä ja kilpailusuorituksia ja se mikä erottaa hyvän ja huippuohjaajan toisistaan on palkitseminen.

Käytän sanaa tapapalkitseminen kuvaamaan sitä, kun ohjaaja ei ole oikeasti tyytyväinen koiran suoritukseen, mutta palkitsee koiran, koska jossain kohtaa vaan tapana on palkita. Kun palkitsemisesta puuttuu täysin ohjaajan tunne ja ohjaajan viesti koiralle on ”ihan hyvä”. Kun palkitsemisessa ei ole aitoa tunnetta mukana, myös ilmeet ja eleet ovat erilaiset. Huonoin tilanne on ehkä silloin, kun ohjaaja ajattelee ”surkea suoritus” ja palkitsee koiraa kuitenkin, tavan vuoksi. Koiran saama viesti ohjaajalta on täysin ristiriitainen. Toisaalta se saa ehkä mieleisen palkkion, mutta ohjaaja on kuitenkin kireä, jolloin koira voi reagoida palkitsemiseen palkkiota välttämällä. Koira voi esim. välttää tästä johtuen leikkimistä.

IMG_4374

Yksi haaste on tietysti se, että on vaikea olla koko tunteella mukana palkitsemisessa jos ei ole koiran suoritukseen tyytyväinen. Mutta miksi sitten pitäisi palkita? Entä jos oma tunne taas on aina tyytymätön? Tyytymättömyyteen voi toki olla monia syitä, mutta varmasti kärkipäässä on liian korkeat kriteerit. Koira ei koskaan yllä tehtävissä sille asetettuun vaatimustasoon ja ohjaaja ei ole koskaan tyytyväinen. Tästä seurauksena koira alkaa kokea tehtävät vaikeaksi, kun ”mikään ei riitä” ja sen sen motivaatio laskee. Koiran osaamistason ja palkitsemiskriteerin tulisi kohdata, jotta koiraa voisi oikeasti palkita tunteella ”Vau miten hienosti!!!”.

Omien ajatusten ja käytösmallien muuttaminen on vaikeaa. Aika monesti suuret tavoitteet saa aikaan liian suuren kriittisyyden, joka taas johtaa huonoon palkitsemiseen ja sitä kautta koira ei etene ja päämäärä katoaa koko ajan kauemmaksi. Virheitä tärkeämpää on nähdä onnistumiset ja iloita niistä. Tapahtuneet virheet ei tietenkään katoa itsestään ja ne täytyy käydä läpi ja miettiä miten suunnittelisi seuraavan haroituksen siten, että niitä ei tulisi tai niitä pääsisi korjaamaan. Virheet eivät ole vihollinen vaan kehitysmahdollisuus. Suurimman osan teknisistä virheistä saa korjattua, mutta väärän tunnetilan korjaaminen on joskus lähes mahdotonta. Pennun ja nuoren koiran treenaamisessa ohjaajan oikealla tunteella on eniten merkitystä.

Jos treenitilanteissa oma tunnetila on kohdillaan, kisatilanne saa helposti aikaan tunnetilan muutoksen. Itsevarmuuden ja hyvän fiiliksen tilalle tuleekin jännitys ja epävarmuus. Kilpailuihin henkisesti valmistautuminen olisi jo toisen blogikirjoituksen aihe, mutta se sopii hyvin omasta tunnetilan hallinnasta esimerkiksi tähänkin. Harjoittelemalla omaa tunnehallintaa voi kisatilanteessa päästä hyvään fiilikseen vaikka jännittäisi, pelottaisi ja tahtoisi vain paeta paikalta. Usein käytetään paljon aikaa ja nähdään vaivaa koiran osaamistason eteen, mutta unohdetaan, että yhteistyöhön ja huippusuoritukseen tarvitaan molemmat. Omaa mielenhallintaa kannattaa harjoitella ja opetella itselle sopiva menetelmä, jotta sinne kisakehäänkin siirtyy hyvä fiilis.

Bonaalo1

human hair wigs clip in hair extensions human hair weave