Pondera

Pondera Team

Rally-Chihuahua Danja

By / Pondera Team / Kommentit pois päältä artikkelissa Rally-Chihuahua Danja

Lokakuussa kuukauden koirana esittäytyy rally-tokoa harrastava chihuahua Danja. Rally liittyi hauskasti jo Danjan hakureissuun vaan eipä tainnut Danjan omistaja Hanna-Mari Kääriäinen tuolloin arvata, että Danjasta tulee Rally-chihu!

Rallikuskin bongausmatka

-Danja on meidän perheelle vähän niin kuin ’vahinkolapsi’….-Minun piti vain käydä katsomassa yhtä pentua tuttavani kanssa. Tuttavani lähtö ja uuden koiran ostoaikeet kuitenkin peruuntuivat, mutta mieheni ”Hoo” oli reissusta innostunut koska oletti perheen olevan rallikuski-Moilasia, ja oman harrastuksensa myötä heillä olisi varmaan paljon yhteistä, Hanna-Mari muistelee.

– Niinpä sitten Hoon houkuttelemana lähdimme ”käymään asioilla”, näin ainakin ilmaisimme lähtömme kotiin jäävälle tyttärellemme. Näin sitten pyörähdimme minimittaisen maaseutukierroksen, Hoo ei löytänyt sielunkumppaniaan rallikuski-Moilasta, mutta minä olin aivan sulaa vahaa tuon pienen energiapakkauksen suukottelusta, ja kun sukupuukin oli asiallinen niin mieheni hoiti tilanteen polttamalla ensin tuumaustupakan ja sitten raottamalla lompakon nyörejä ja näin yllätimme tyttäremme tuomalla kotiin suloistakin suloisemman koiraeläimen numero 4.

Kukkulan kuningatar

Danja toi ennestään kolmen koiran laumaamme uuden ulottuvuuden ja uudet haasteet. Danja osoitti jo varhain halua ohjailla ja kontrolloida muuta laumaamme. – Voisi ehkä sanoa että Danja halusi pomoksi pomon paikalle, Hanna-Mari kertoo. – Porukkamme pikkunapoleon Xenu olisi menettänyt ennemmin henkensä kuin antanut tämän tapahtua. Kohdalleni tuli tilanne jossa lauman tasapainon löytämiseksi otimme apuun koiranomi Nuutisen. Danja löysi paikkansa mutta sanonta ”siinä se useampi koira menee missä yksikin” jota pienen koiran kohdalla kuulee, ei pidä paikkaansa…

danja1

Danjan katoamistemput

– Pieni koko yhdistettynä ketteryyteen ja kyltymättömään tutkimisen haluun ja uteliaisuuteen toi Danjan pentuaikana meille suuren haasteen pitää se ylipäätään hengissä: pieni chihuahuan pentu löysi itsestään mm. oravan geenejä ja kiipeili ja hyppi mitä pelottavimpiin paikkoihin, löysimme sen mm. sohvan selkänojalta, kirjahyllystä jne. Danja osasi myös katoamisen jalon taidon, voin kertoa että pienenpieni chihuahua osaa maastoutua täydellesti vaikkapa nuorison huoneeseen, laittialle jätetyt vaatepytyt, avoimet kaapin ovet, tai sängyn alla oleva sipsipussi ovat täydellisiä mustia aukkoja johin Danja onnistuneesti katosi kerta toisensa jälkeen. Vain jääkaapin tai kinkkurasian avaaminen oli riittävä houkutin sen esiintulolle.

Koiranäyttelyt vaihtuivat rally-tokoon

Koiranäyttelyt ovat chihujen suosituin harrastusmuoto. -Koiranäyttelyt ja näyttelytreenit olivat pitkään ainoa aktiviteetti meidänkin porukalle, mutta lauman kasvaessa sellainen arjen sujuvuuden ja koirien hallinta arjessa tuntui tarvitsevan tukea. Danja oli aikuistuttuaan noussut selvästi koiralauman johtotähdeksi ja haastoi ajoittain myös minua. Meillä oli selkeä tarve saada ulkopuolisen apua ja ohjausta, ja tuttavani oli kertonut omia hyviä kokemuksia koirakoulu Ponderasta joten yhteys Pirjoon ja ekaksi Danjan kanssa touhutokoon. Suhde Danjan kanssa tiivistyi ja opitut asiat toivat sujuvuutta koko koiralaumamme arkeen, tämän innoittamana on tullut harrasteltua vaihdellen tokoa ja rally-tokoa, mukana jo useampi koira.

danjaginny

Danja ja tyttärensä Ginny rally-tokokisoissa

Arki on helppoa osaavien koirien kanssa

– Harrastaminen on laajentanut ja syventänyt kykyä lukea ja tulkita koiria ja sitä kautta saada läheisempi suhde omaan koiraan. Harrastus on tuonut koiraani tasapainoa ja tervettä itsevarmuutta, oppimisen ja yhdessä tekemisen iloa. Arki kotona sujuu rennommin ja helpommin osaavan koiran kanssa.

Koirankouluttaminen on monesti hyvää itsetutkiskelua ja itsensä kehittämistä. – Itselleni suuri haaste on ollut malttamattomuus. Kerta toisensa jälkeen huomaan vertaavani omaa osaamistani jonkin toisen taitavaan koirankäsittelyyn ja havahdun siihen että olen yrittänyt vaatia koiralta asioita joita sille ei ole vielä opetettu tai vasta aloitettu opettamaan. Maltti, toistot, säännöllinen tekeminen pienissä erissä, näiden kanssa painin edelleen…

danja4

Danja

Chihuahuat jakaa koiraharrastajien keskuudessa aika paljon mielipiteitä. Suuri osa harrastajista leimaa rodun mitään tekemättömäksi pieneksi räksyttäjäksi. Rotu on kuitenkin kaikkea muuta. Se on aktiivinen, älykäs ja reipas pieni koira, jolla voi olla paljon omaa tahtoa. Valitettavasti myös kaikenmaailman  parishiltonit luovat vääriä mielikuvia ”lelukoirasta”, mutta onneksi rodulla on myös harrastajia, jotka tuovat rotua hienosti esille treenaamalla koiriensa kanssa.

– Kasvatan tätä pientä chihuahua rotuista seurakoiraa josta osalla ihmisiä on vähemmän positiivinen ennakkokäsitys…-Jos voin omien koirieni myötä tuoda esille myös sen harrastamiseen sopivan hyvin käyttäytyvän chihuahuan niin se on asia joka minulla on lähellä sydäntä, Hanna-Mari kertoo tavoitteistaan.

Tsemppiä Hanna-Marille chihujensa kanssa, ainakin meidän porukassa koirille on tullut monta ihailijaa 🙂

rally2Danja oli tällä kuvalla Chihuahua-lehden kansikuvatyttönä. Kuva: Suvi Pitkänen

Danja:
Lyhytkarvainen chihuahua  RTK2 Belvedere 
synt.: 18.10.2006 omistaja: Hanna-Mari Kääriäinen

human hair wigs clip in hair extensions human hair weave