Pondera

Pondera Team

Ranskis Pösö

By / Pondera Team / Kommentit pois päältä artikkelissa Ranskis Pösö

Toukokuun kuukauden koirana on esittelyvuorossa ranskanbulldoggi Pösö. Hauskan nimensä lisäksi sille on tullut koirakoulussa myös pari lempinimeä: The Pösöster ja Pössis.

IMG_6328

Seuramies Pösö

Pösön omistajalla Sirpalla ja hänen perheellään oli jo ennen Pösöä ollut kaksi koiraa, rottweilernarttu Lotta ja bokseriuros Osku. –  Oskun kuoleman jälkeen mieheni Jarkki ei halunnut enää koiraa, eikä ainakaan aikonut “kouluttaa enää yhtään koiraa”. Pitkän suostuttelun jälkeen sovittiin, että koira voi hänen puolestaan asua meillä, jos hänen ei tarvitsisi osallistua hoitamiseen, eikä koulutukseen. Mietin rotua, ja koska tällä kertaa minun pitäisi itse koira tavoille opettaa päädyin pienehköön rotuun jo ihan siltä varalta, jos kaikki ei menisikään ihan putkeen. Halusin seurallisen koiran , ja koska kotona oli alakouluikäisiä lapsia, lastenkin pitäisi tulla toimeen tulevan koiran kanssa. Halusin koiran, joka ei väistele silityksiä, vaan kun se tulee viereen, sen tietää siinä olevan. En ollut hankkimassa harrastuskoiraa, vaan ihan sohvaperunaa, Sirpa muistelee.

Seuramiehestä rally-mies

Yhteiset koiraharrastukset Pösön kanssa alkoivat pentukurssilta. -Tutustuin Pirjoon jo n. 25 v. sitten KPSH:n jutuissa. Minä seurailin Lotta-rotikan koulutusta kentän laidalla, ja Pirjo pyöri pikkulikkana seuran nuorisojaostossa. Sittemmin koiraharrastus jäi, kunnes Pösö tuli. Olin yrittänyt pentukurssille KPSH:lle, mutta silloin ei ilmeisesti pentukursseja joko järjestetty, tai ne olivat täynnä. Yllättäen tuttavani kertoi käyneensä näyttelykoulutuksessa erittäin aran koiransa kanssa jossain “Ponderalla”, ja saaneensa apua koiran arkuuteen. Kun selvisi, että siellä “jossain Ponderalla” oli kouluttajana Pirjo Heikkinen, laitoin viestiä välittömästi: “ Hei, en tiedä muistatko meitä, mutta… “ Ja muistihan se, ja kurssipaikka järjestyi.

– Pentukurssin jälkeen edettiin Toko-A:lle, ja sieltä edelleen Toko B:lle. Varmaan viidennen B-kurssin jälkeen saimme luvan siirtyä toko C:lle. Tässä vaiheessa ajattelin, että lajin vaihto voisi tulla tarpeeseen…  Nykyisin harrastamme rally-tokoa, jossa kilpailemme voittajaluokassa. Rally on selkeästi Pösölle mieleinen laji, ja suurimpana haasteena on ollutkin liian suuri innokkuus, joka näkyy iloisena pomppisena. Koska siitä tulee kisoissa pistevähennyksiä, niin sitä yritetään treenata nyt pois, kuitenkin siten, että tekemisen meininki säilyy yhtä hyvänä. Myös näyttelykehät ovat Pösölle tuttuja, mutta ne ovat nyt viimeisen vuoden aikana jääneet vähemmälle.

Minulla on aina ensin pieniä tavoitteita; ensin oli, että päästään kisaamaan, sitten oli tavoitteena alokkaista hyväksytty tulos. Kun saavutimme RTK1: en, pistettiin samat tavoitteet samassa järjestyksessä avoimeen luokkaan. Nyt kilpailemme voittajissa, ja ensimmäinen tavoite on taas se hyväksytty tulos, MUTTA kyllä me joskus vielä siellä mestareissakin ollaan Olen myös suunnitellut, että jossain vaiheessa käyn Pösön kanssa vielä Toko kisoissakin, Sirpa kertoo.

Kaikilla pidempään koiria harrastaneilla tulee välillä takapakkeja ja haasteita. – Vaikeinta on ehdottomasti se, kun itse ei osaa ja taidot ei riitä. Pösön motivointi sopivaan vireeseen on joskus äärettömän vaikeaa; koira kun on vastakohtien mies, niin sitä joko tehdään, taikka sitten ei tehdä.

Koirankouluttamisessa parasta on huomata sekä koiran, että omien taitojen kehittyminen (tai no, ehkä enemmän koiran, Sirpa lisää). Yhdessä tekeminen on kuitenkin niin  kivaa! Harrastuksen mukana on tullut myös lukuisa joukko uusia ystäviä.

Tosikko ja koomikko samassa paketissa

– Pösö on siinä mielessä hauska, että siinä yhdistyy samaan pakettiin sekä koomikko, että tosikko. Se osaa olla erittäin jääräpäinen, mutta toisaalta se myös haluaa miellyttää. Se voi olla erittäinkin rauhallinen, mutta villiintyä ihan hetkessä. Mutta kaikista vastakohtaisuuksistaan huolimatta Pösö on yllättävää kyllä kaikista meidän koiristamme viisain, ei taitavin, eikä osaavin, mutta viisain.

Huumorintajuakin Pösöltä on menneenä vuotena vähän vaadittukin, kun perheeseen muutti bokseri Rellu.

 

Ranskis harrastuskoirana

Ranskikset ovat tänä päivänä suosittu seurakoirarotu. – Ranskanbulldoggia hankkiessani luin, että ranskanbulldogin kanssa voi harrastaa mitä tahansa lajia… MUTTA, jos haluaa edetä johonkin muuhunkin luokkaan, kuin alokasluokkaan, kannattaa valita mikä tahansa muu rotu, Sirpa nauraa ja jatkaa saaneensa Pösöstä sain sellaisen koiran jonka halusikin: Kainalossa viihtyvän sohvaperunan, jonka läsnäolo ei jää epäselväksi. – Itsellenikin yllätysbonuksena sain vielä hauskan ja haastavan harrastuskaverin, joka on opettanut minulle jo nyt  enemmän, kuin mitä minä pystyn sille ikinä opettamaan.

Batman-Pösö

Jos Pösö osaa innostua hetkessä kaikesta uudesta, voi ohjaajasta lienee sanoa samaa. Sirpa taitaakin olla sopivasti yllytyshullu ja heittäytyy innolla uusiin haasteisiin. Tämä näkyikin mahtavasti jo Pösön nuoruusvuosina Ponderan Koiratapahtumassa.

– Pirjo sai puhuttua minut esiintymään  Ponderan koiratapahtumaan syksyllä 2013, Pösö oli Batman ja min Robin! Mitään ei osattu, mutta puuttuvat taidot kuitattiin asiaan kuuluvalla pukeutumisella, Sirpa muistelee.

Koiratapahtuman jälkeen The Pösöster (huomatkaa open antama taiteilijanimi) on heittänyt keikkaa Ponderan joulujuhlissa. Voi kai vain sanoa, että Pösöllä on koirakoulussa aika sankka joukko ihailijoita.

Ranskanbulldoggi Kultahunajan French Jackpot, synt. 20.8.2011 om. Sirpa Dahl-Soininen

human hair wigs clip in hair extensions human hair weave