Pondera

Blogi

Rauhoittumisen taito on tärkeä osa koiran hallintaa

By / Blogi / Kommentit pois päältä artikkelissa Rauhoittumisen taito on tärkeä osa koiran hallintaa

Koirien luonnollinen kyky rauhoittumiseen on yksilöllistä. Eri rotujen ja yksilöiden välillä voi olla suuriakin eroja. Esimerkiksi koiran hermorakenne sekä vilkkaus vaikuttavat rauhoittumisen oppimiseen.  Ominaisuuksia isommassa roolissa on kuitenkin koiran opettaminen ja rauhoittumisen taito on tärkeä osa koiran hallintaa. Rauhoittumisen opettaminen vahvistaa myös koiran ja omistajan kiintymyksen tunnetta ja luottamusta toisiinsa.

Turvallisuuden tunne

Rauhoittumisen tavoitteena on saada koira kokemaan olonsa turvalliseksi ja rennoksi. Koiran luottamus ihmiseen tulee olla vankka, jotta se kykenee rauhoittumaan tai jopa nukkumaan missä vaan.

Turvallisuuden tunne tulee ihmisen vahvasta, mutta lempeästä auktoriteetista. Koira, joka on oppinut olemaan rauhallinen ja liikkumatta, kun sitä pidetään kiinni, saa tästä opitusta taidosta  turvaa myös tilanteissa, joissa sitä voi jännittää tai jopa pelottaa. Rauhoittumisen opettamisessa ei omistajan rauhallisuutta voi varmasti liiaksi korostaa. Jos omistaja on hermostunut, turhautunut tai jännittynyt, on myöskin mahdotonta koira saada kokemaan rauhalisuutta ja rentoutumista. Omistajan tunnetila siirtyy koiraan.

Kun pentua opetetaan rauhoittumaan, sen elimistö alkaa erittämään oksitosiinia. Oksitosiinilla on todettu olevan pelkoa ja ahdistusta lieventävä vaikutus. Oksitosiini vahvistaa kiintymystä ja luottamusta ja näin ollen se parantaa koiran ja omistajan välistä suhdetta.

 Tavallisin koiraa pelottava tilanne on varmasti eläinlääkärillä käynti. Koiran eläinlääkärikammoa on keskimäärin aika vaikea opettamisella poistaa epämiellyttävä kokemus jää koiran mieleen. Koira ei ymmärrä, että sitä yritetään auttaa. Koira, jolle ei ole opetettu rauhoittumista ja hallintaa, taistelee helppojakin toimenpiteitä vastaan. Pahimmillaan koira voi kokea suurta toivottomuutta ja puolustaa itseään esim. puremalla. Näissä tilanteissa eläinlääkäri ja hoitohenkilökunta joutuu ymmärrettävästi  suojelemaan itseään. Vaihtoehdot on kuonokoppa ja apujoukot pitämään koiraa kiinni tai koiran rauhoittaminen.

Entäpä jos koira saisikin kokea luottamusta omaan ihmiseen? Siihen, että vaikka vähän sattuisikin, niin tästä selvitään? Monissa koiran pelkotiloissa nimenomaan se, että koira on opetettu käyttäytymään oikealla tavalla luo koiralle turvalisuuden tunteen.

huihip2

Hip ensimmäisellä rokotuskäynnillä  eläinlääkärissä. Kiinnipitäminen tuo pennulle turvallisen ja luottavaisen tunteen.

Ihanat emokoirat

Emä opettaa pentujaan jo pentulaatikossa. Se voi leikittää pentujaan, antaa niiden purra, mutta emä myös rajoittaa liian rajusta leikistä.  Emän työtä jatkaa kasvattaja. Kasvattaja käsittelee pentuja säännöllisesti, leikkaa niiltä kynnet ja harjaa. Samalla opetetaan luottamusta ihmiseen hoitotoimenpiteiden aikana.

tionsaalis

Rauhoittumisen opettaminen pennulle on helppoa

Pennun saavuttua uuteen kotiin, rauhoittumisen opettaminen tulisi aloittaa ensimmäisestä päivästä alkaen. Tässä vaiheessa harjoittelun aloittaminen on todella helppoa ja pentu oppii nopeasti. Pentua pidetään sylissä useita kertoja päivässä. Jos pentu rimpuilee, ote muuttuu tiukemmaksi ja välittömästi kun pentu rauhoittuu, otetta höllennetään ja pentu voidaan laskea pois sylistä. Tässä se tärkein.

hip-relax2-2

Hip n. 9 viikon ikäisenä.

Pennun voi ottaa myös syliin rauhoittumaa silloin, kun sen leikki menee liian rajuksi. Sylissä pentu saattaa räyhätä, murista, kiljua ja rimpuilla ja se on aivan normaalia. Ihmisen reaktio tulisi tähän olla täysin neutraali. Pennulle ei puhuta, kielletä tai muuten komenneta. Ainostaan ote muuttuu tiukemmaksi, eikä sen anneta purra. Kun pentu lopettaa vastaan taistelemisen, ote höllentyy ja sitä voidaan rauhallisesti kehua ja sitten pentu pääsee jatkamaan leikkejä. Tärkeintä on, että pentua ei koskaan lasketa vapaaksi, jos se pyrkii sylistä pois. Johdonmukaisuus tuottaa nopeita tuloksia.

Sylissä oloon yhdistetään myös pennun tutkiminen. Kosketaan suuhun ja katsotaan hampaat. Kurkataan korviin ja käsittellään tassuja. Kun sylissä rauhoittuminen onnistuu hyvin,  voidaan harjoituksessa edetä ja laittaa kyljelleen lattialle. Opetuksessa edetään aivan samoin kuin pennun ollessa sylissä. Jos pentu taistelee vastaan, ote on vahvempi kun pentu on sekunnin aivan paikoillaan, sen annetaan nousta. Vähitellen aikaa pidennetään, pentua silitetään rauhallisin, pitkin vedoin. Oikeaan tunnetilaan yhdistetään rauhoittumissana kuten ”lepo”.

Kyljellään olevaa pentua on helpoin hallita siten, että se on selkä ihmiseen päin. Siinä pennun on vaikeampi purra tai jaloilla työntää ohjaajaa ja pentu on siten helpommin  hallittavissa. Pennun tulee pitää myös pää maassa. Jos pentu on pää ylhäällä ja katselee ympärilleen, se on aktiivinen eikä oikea tunnetila yhdisty rauhoittumiseen.

Rauhoittumisalusta

Rauhoittuminen kannattaa yhdistää sille varattuun alustaan. Aina kun pentu on alustalla, sen tulee olla rauhallinen. Pentu oppii alustan merkityksen nopeasti ja sitä on helppoa hyödyntää esim. kyläreissuilla kun koira kasvaa isommaksi. Kun koiralla on selkeästi opetettu oma lepopaikka, sen on helppo rauhoittua myös vieraammassa ympäristössä.

relax

Frodo 4kk pentukurssilla.

Palkitseminen?

Usein kysytään, kannattaako pentua palkita rauhoittumisesta esim. nameilla. Ei kannata, mutta miksi? Pentua opettaessa tulisi sille opettaa koko ajan , että sen tulisi olla aktiivinen ruokaa kohtaan. Sen tulee todella yrittää saada palkkio. Rauhoittuessa pennun tulee olla enemmänkin ”off line” -tilassa keskittyen rentoutumiseen. Jos pentua palkitaan, se pysyy koko ajan aktiivisena odottaen uutta palkkiota. Pentua ei myöskään rapsutella mahasta, vaikka pentu sitä voi helposti ”ehdottaakin”. Sen sijaan, kun siltä vaadittu rauhoittuminen on ohitse, voidaan pennulle sanoa ”saa nousta”  ja sen kanssa voidaan seurustella. Aika nopeasti käykin niin, että pentu ei tahdokaan heti nousta vaan se jääkin mielellään köllöttelemään, koska sille tulee niin hyvä olo käsittelystä. Silloin pennun kanssa on mukava sille höpötellä ja rapsutella mahaa,m jos se siitä tykkää.

Aikuiselle koiralle rauhoittumista opettaessa palkitseminen on yleensä ainoa järkevä tapa, millä vastentahtoiselle koiralle saadaan opetettua esim. kyljelleen kääntyminen.. Jos koira on isokokoinen ja se vastustaa jopa aggressiivisesti  käsittelyä, ei koiran kanssa kannata lähteä painimaan.

Selättämisen ja alistamisen myytti on tiukassa

Rauhoittumisen opettaminen ja kylkiasento liitetään edelleen virheellisesti koiran ”selättämiseen”. Useimmiten taustalla on ajatus koiran alistamisesta. Rauhoittumisen kautta rajojen ja yleisen hallinnan  opettamisen ja koiran alistamisen välillä ei ole mitään yhteistä. Alistuminen kyllä kuuluu koiran luonnolliseen käytökseen, mutta se on koiralle ns. ”viimeinen kortti” jota se voi käyttää pelastautuakseen. Ihmisen tehtävä ei ole koiraa alistaa ja luoda sitten pelkoa vaan ihmisen tehtävä on suojella koiraa. Oikein opetetut rajat luovat koiralle turvallisuuden tunteen.

Omia kokemuksia

Työskentelin aiemmin koirahierojana ja koirat opettivat minulle paljon rauhoittumisesta ja oman tunnetilan vaikutuksesta koiraan. Havaitsin usein, että koirat työnsivät tassuilla omistajan kädet pois. Yleensä pyysinkin omistajaa olemaan koskematta koiraan, mutta pysymään lähellä, jotta koiralla oli turvallinen tunne. Uskon tämän reaktion koirassa johtuvan siitä, että koiran on vaikeampi keskittyä ottamaan vastaan hierontaa, jos siihen yhtä aikaa koskee kaksi eri tunnetilan omaavaa ihmistä. Tähän reaktioon ei ollut vaikutusta koiran koulutustasolla tai muutenkaan koiran ja omistajan välisellä suhteella.

Koira-asiakkaat oppivat nopeasti tulemaan itse alustalle ja kun näin niitä muissakin yhteyksissä, ne tulivat tarjoamaan itseään hierottavaksi. Hierontahetki on monesti todella herkkää ja koirat opettivat minulle paljon mm. niiden tavasta kommunikoida. Huomasin myös, että monista koira-asiakkaista tuli minulle todella rakkaita ja kun niiden poismenosta on saanut vuosia myöhemminkin viestiä, olen aika monta kyyneltä vierähtänyt.

huli-ilme

Huli, yksi opettajistani.

Kuvat: Kata Voutilainen, Marjo Pitkänen, Johanna Flinck

 

 

 

 

 

 

 

human hair wigs clip in hair extensions human hair weave