Pondera

Blogi

Saako tervehtiä?

By / Blogi / Kommentit pois päältä artikkelissa Saako tervehtiä?

SAAKO TERVEHTIÄ?

Lapsille opetetaan, että vieraan koiran silittämiseen täytyy pyytää lupa . Aikuisilta tämä hyvä tapa kuitenkin usein unohtuu. Koiranpennun sosiaalistaminen on yksi osa koiranpennun kasvattamista hienosti käyttäytyväksi aikuiseksi koira kuuluu koiranpennun vastuulle. Koiranpennut ovat yksilöitä ja vieraan ihmisen tervehtiminen voi olla osasta pentuja hyvinkin pelottavaa. Osa pennuista taas tahtoisi tervehtiä jokaisen vastaantulijan.

Epävarma pentu tarvitsee turvallisuuden tunteen vieraiden ihmisten läheisyydessä ja nopea, koiranpennun näkökulmasta pelottava lähestyminen lisää vain epävarmuutta entisestään. Koiranpennun houkuttelu makupalalla luokse ja yllättäin pentuun koskeminen ei ole myöskään hyvä vaihtoehto. Pennun tulisi kokea luottamusta omaan omistajaan ja siihen, että tällaisia ”yllätyshyökkäyksiä” ei tapahtuisi. Omistajan voi taas olla vaikea ennakoida kaikkien ihmisten käytöstä koiranpennun nähtyään. Epävarman pennun omistaja voi olla nähnyt paljon vaivaa pennun itsevarmuuden vahvistamiseen ja pennun mielestä pelottava kokemus voi viedä opetusta paljonkin taaksepäin.

Osa pennuista voi taas olla hyvinkin innoissaan ihmisiä nähdessään. Usein pentu voi hyppiä päälle ja olla liian riehakas. Mitä useammin pentu saa näin toimimalla vieraan ihmisen huomiota ja rapsutuksia , sitä enemmän se myös haluaa niitä. Pennunomistajalle voi olla vaikea kieltää ihmisiä tulemasta luokse ja toisaalta tähän ihmiset monesti reagoi ”ei haittaa jos pentu hyppii”. Harva kuitenkaan haluaa 50 kiloista rapaista koiraa hyppimään päällensä. On koiraa kohtaan epäreilua, että yhdessä vaiheessa päälle hyppinen sallitaan ja sitten eräänä päivänä pentu onkin kasvanut jo niin suureksi, että hyppiminen onkin kiellettyä.

Olipa koira millainen vain, vieraan ihmisen korrekti tervehtimisen tulisi kuulua jokaisen koiran arkitaitoihin. Kun seuraavan kerran näet ihanan koiranpennun, kysy ensin ”Saako tervehtiä?”

Kuva: Hanna Turunen

human hair wigs clip in hair extensions human hair weave