Pondera

Blogi

Sankarikoirat

By / Blogi / Kommentit pois päältä artikkelissa Sankarikoirat

Suomen Kennelliitto palkitsee tänäkin vuonna ihmishengen pelastaneita sankarikoiria. Palkittavat koirat omistajineen on kutsuttu ensi viikonloppuna Helsingin Messukeskuksen koiranäyttelyn yhteydessä pidettävään seremoniaan. Jokainen sankarikoira on huomionsa ansainnut ja tarinat tapahtumien taustalla saavat monet pyyhkimään liikutuksen kyyneleitä.

Tarinat sankareiden taustalla

Tänä vuonna Kennelliitto palkitsee 17 koiraa Sankarikoirina ja lisäksi useille koirille on myönnetty kunniamaininta. Yksi koira on pelastanut omistajansa häkämyrkytykseltä, toinen katolta tippuvalta lumimassalta. Onpa joukossa kaksi urheaa saksanmetsästysterrieriä, jotka urheasti puolustivat omistajaansa karhun hyökkäykseltä. Menneiltä vuosilta mieleeni on erityisesti jäänyt tanskandoggi, joka veti emäntänsä ja rinkassa olleen pikkulapsen avannosta. Muistan myös tapauksen ajalta, kun sankarikoiria alettiin palkitsemaan. Diabetesta sairastava poika oli mennyt yöllä sokkiin, mutta perheen landseer herätti perheen vanhemmat ja pojalle saatiin apu ajoissa. Tästä tapauksesta on varmaan 20 vuotta aikaa. Tänä päivänä tähänkin tehtävään on jo koulutettu koira; Kuopiossa asuva kultainennoutaja Gerda on diabeetikon tukikoira.

Monia sankaritekoja yhdistää yksi asia: koiran kuunteleminen. Koirat kertovat meille paljon, jos olemme valmiita kuuntelemaan. Monissa näissä tarinoissa koirat ovat olleet todella sinnikkäitä ja periksiantamattomia. Koiran kuunteleminen ja epätavalliseen käytökseen reagoiminen voi pelastaa!  En voi olla miettimättä, kuinka monta kertaa välinpitämättömyys koiran viesteihin n saanut aikaan surullisia lopputuloksia.

Sankarikoira vai ongelmakoira?

Monesti sankarikoiran ja lopetusuhanalaisen koiran välillä on ohuttakin ohuempi raja. Olen törmännyt useamman kerran samankaltaisiin tapauksiin, mutta yksi on jäänyt erityisesti mieleeni. Joitakin vuosia sitten luonani tuli käymään perhe, jolla oli pieni iloinen terrieri. Koira oli hyvin rakas koko perheelle ja perhe oli luonnollisestikin kiintynyt koiraansa. Kotona oli kuitenkin tapahtunut tilanne, jossa koira purrut pahasti vierasta ihmistä.  Perhe oli murheen murtama, koska yleinen ajatus on, että pureva koira on luonnevikainen eikä siihen voi enää luottaa. Kerroin jo ennen tapaamista, että en voi ottaa kantaa heidän päätökseensä, mutta tapaan mielelläni koiran ja kerron millainen vaikutelma siitä minulle tulee.  

Koira oli mitä ystävällisin ja reippain persoona.  Se tuli reippaasti tervehtimään, ei osoittanut minkäänlaista hermostuneisuutta vaan oli innokas, utelias ja rohkea, juuri sellainen mitä kyseessä olevalle rodulle kuuluukin. Aloimme sitten keskustelemaan omistajien kanssa miten pureminen oli tapahtunut. Lyhykäisyydessään tilanne oli mennyt niin, että taloa remontoimaan tullut mies, oli kävellyt rivakasti ovesta sisään, välittämättä koirasta. Koira oli rähissyt raivokkaasti miehen edessä. Mies ei ollut välittänyt koirasta vaan oli kävellyt keittiön pöydän ääressä olevan emännän luokse. Siinä hän oli hätistänyt kädellä koiraa pois. Tässä vaiheessa koira oli purrut. Kaikki tapahtunut niin nopeasti, että perheenäiti ei ollut ehtinyt edes nousta tuolilta ylös.

Henkilö, jota koira oli purrut, piti koiraa luonnevikaisena. Lopputulos oli kieltämättä paha. Tapauksen kuultuani halusin kuitenkin tuoda esille tapahtuneeseen myös toisen näkökulman. Sen, että jossain toisessa hetkessä koira olisi voinut olla sankarikoira. Entäpä jos sisälle syöksynyt henkilö olisikin ollut huonoilla aikeilla? Hän olisi koiran selvistä varoituksista huolimatta kävellyt uhkaavasti emännän luokse. Koiralle ei jäänyt enää muuta mahdollisuutta emäntäänsä puolustaakseen kuin purra uhannutta henkilöä. Koira reagoi tilanteeseen vieraan ihmisen signaalien perusteella. Koira oli pyrkinyt pysäyttämään ja oli erittäin selvästi varoittanut. Pureminen ei todellakaan ollut koiran ensimmäinen reaktio.

Tämä näkökulma auttoi perhettä tekemään päätöksensä. Loppuremontin ajaksi kotiin hankittiin portti, jonka takana koira vietti päivänsä. Remontin jälkeen, ulko-ovi pidettiin lukossa, jolloin kukaan vieras henkilö ei voinut kävellä suoraan sisälle. Tapahtunut sai aiemmin avoimesti vieraisiin ihmisiin suhtautuneelle koiralle pelkoa.  Perhe opetti koiralle uuden tavan tervehtiä vieraita ihmisiä sekä opastivat kyläilijät oikeanlaiseen käytökseen.

Arjen sankarit

Koirat pelastavat ihmishenkiä päivittäin. Kuinka monta täysin elämänhalunsa menettänyttä ihmistä päättää jatkaa huomiseen, koska koirasta on pidettävä huolta? Tai on kuntoutunut vakavasta sairaudesta, koska koira on vietävä lenkille? Koirien terveysvaikutuksista on tänä päivänä paljon tutkimustietoa. Näyttö koiran vaikutuksesta ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen on vahva. Tutkimustieto on lähinnä koirattomia varten. Me koiraihmisethän tiedämme kaiken tämän. Senkin, mikä vaikutus on sillä kostean kuonon kosketuksella ja katseella. Sillä kun koira kertoo, että minä pysyn vierelläsi. Aina. ponderakoirat

Me ollaan sankareita kaikki, kun oikein silmiin katsotaan, me ollaan sankareita elämän.. Ihan jokainen!

human hair wigs clip in hair extensions human hair weave